Spanning in Sinterklaastijd: Maandag – Volle emmertjes

Eind november stond ik met mijn praktijk een weekje ‘in het zonnetje’ op de facebookpagina van de Hooggevoelig & Sterke Wil-specialisten. Gezien de sinterklaasstress bij ons thuis die weken, leek het me handig om te laten zien wat er gebeurt bij kinderen (en bij ouders….) als de spanning hoog oploopt. Want ook al is de sinterklaastijd heel leuk en gezellig, echt ontspannen is het niet. 

In de filmpjes en teksten van deze voorstelweek neem ik je mee langs volle emmertjes en driftbuien en leg ik het een en ander uit over spanning en overprikkeling. Ik laat je zien wat je kunt doen om die overprikkeling te voorkomen en hoe er driftbuien afgewend kunnen worden. Niet door op eieren te lopen en je in allerlei bochten te wringen, maar door je bewust te worden van vol lopende emmertjes en deze preventief te legen. Enerzijds door het niveau van spanning via rust te laten dalen. En anderzijds door de spanning er actief uit te kieperen. 

En sommige tijden zijn nu eenmaal stressvol, hoe vervelend ook. Dan zijn driftbuien vrijwel niet te voorkomen, maar helpt het al door er niet al teveel van te schrikken en het maar zo goed mogelijk over je heen te laten komen, wetende dat het puur de spanning is. Je hebt geen onopgevoed kind, je bent geen slechte ouder, je kind zit vól en stroomt over. Soms is het helaas even niet anders. Goed voor jezelf zorgen om de buien zo goed mogelijk op te vangen. En dan blijken de mooie kwaliteiten van je kind zelfs een deel van de oplossing…

Maandag – Oplopende spanning, Volle emmertjes & Op ontdekkingstocht

Video afspelen

Deze week mag ik me voorstellen op de HGSW specialisten pagina. Ik ben Angelique van der Mast, 44 en woon samen met mijn dochter van 8 in Delft. In mijn praktijk – Praktijk Julijn – begeleid ik ouders van kinderen die flink gevoelig zijn en een sterke wil hebben. Want hoe dol je ook bent op je kind, pittig is het allemaal wel. Er is teveel strijd in huis en de driftbuien zuigen je leeg. Je bent moe van het laveren, van het in allerlei bochten wringen om maar zo goed mogelijk de harmonie in huis te bewaren.

Bij praktijk Julijn begeleid ik ouders zoals jij. Ouders met de handen in het haar, die zich soms  moedeloos voelen van al het gedoe. Ouders die snákken naar harmonie thuis, naar mínder driftbuien, naar dagen die soepeler verlopen. Ouders die verlangen naar rust en naar meer ontspanning. Naar meer kunnen genieten van hun kind, hun gezin.

En geloof me, dit is écht mogelijk.

Er is namelijk geen sprake van een opvoedprobleem, je doet niets verkeerd. Je kind zal altijd gevoelig blijven, zal altijd intens zijn en de sterke wil zal hopelijk niet gebroken worden. Maar om deze prachtige karaktereigenschappen zó uit te laten komen dat je kind lekker in zijn vel zit, is het wel nodig dat je begrijpt waarom je kind doet wat het doet. En dat jij leert omgaan met deze – soms tegenstrijdige, soms elkaar versterkende – karaktereigenschappen van je kind, zodat jij dit je kind kunt leren.

Om je een beetje een beeld te geven van wat mijn begeleiding inhoudt, wil ik je laten zien wat er gebeurt bij je kind in deze gezellige maar oh zo spannende sinterklaastijd. Het thema voor deze week is dan ook ‘volle emmertjes’. In bovenstaand filmpje leg ik je uit wat ik hiermee bedoel en wat dit te maken heeft met gevoelige kinderen met een sterke wil. De rest van de week zal ik je dan meenemen op ‘ontdekkingstocht’ naar je kind, met inzichten om deze sinterklaastijd zo goed mogelijk door te komen. Erg leuk om je op deze manier een inkijkje te kunnen geven!