Spanning in Sinterklaastijd: Dinsdag – De Driftbui

In onderstaand filmpje neem ik je mee naar een typische ochtend in sinterklaastijd waarbij je kind ‘om iets onbenulligs’ in een driftbui schiet. We zoomen in op wat er dan gebeurt bij jou en wat er eigenlijk bij je kind gebeurt. Het blijkt dan dat het lijkt alsof hij om iets kleins volledig uit zijn plaat gaat, maar wat je ziet is alleen de druppel. De druppel die de emmer doet overlopen. Dat heeft een aantal implicaties:

  1. het gaat bijna nooit om waar het om lijkt te gaan, in dit voorbeeld een boterham met appelstroop in kleine stukjes.
  2. je hoeft dus niet op eieren te lopen om de boterham in stukjes precíes zo te snijden als je kind wil. Ieder ander iets had namelijk ook de druppel kunnen zijn. En die druppel kun je eigenlijk niet vóór zijn als je kind vol spanning zit.
  3. Het is niet de handigste manier (want enorm intensief voor jou en voor je kind) om via een driftbui je emmer te legen of, in andere woorden, om via een driftbui je spanning eruit te gooien. Maar het is wel een hele efficiënte manier. Alle woede, frustratie, spanning, angst, alle gevoelens komen er in één keer met veel kracht uit. Daarna ben je moe, maar je bent de opgebouwde spanning kwijt.
  4. als de driftbui er dan tóch is – je kon het niet vóór zijn – dan kun je je kind maar beter laten uitrazen. Laat verwachtingen, opvoed ideeën, tijdsdruk los en laat hem uitrazen, op een veilige manier. Op een gegeven moment zul je merken dat de woede afvlakt en dat je kind weer contact kan maken. Waarschijnlijk heeft hij dan enorme behoefte aan jouw veilige armen en liefdevolle stem. Want een driftbui is overweldigend en in zekere zin ook angstaanjagend. Er gaat vééél energie door je lijfje, das best eng.

Video afspelen

Maar weet dat dit de meest moeilijke situaties zijn om je kalmte te bewaren. De heftigheid van de driftbui van je kind, laat jouw emmer in volle snelheid vollopen. Jouw stresssysteem ziet geen verschil tussen een levensgevaarlijke tijger met bloeddorstige blik en jouw kind in een driftbui… De meeste winst is dan ook te behalen in het verminderen van driftbuien / in het verminderen van overlopende emmertjes bij je kind. Oh, en bij jezelf

Morgen gaan we kijken naar de cirkel van overprikkeling, omdat dit model enorm goed duidelijk maakt wanneer en waardoor je emmer overloopt.
Donderdag laat ik je zien wat je kunt dóen. Want begrijpen is leuk, maar iets kunnen doen in plaats van alle stress maar over je heen laten komen is nog fijner. En op vrijdag gaan we zien hoe die mooie eigenschappen van je kind ook een deel van de ‘oplossing’ is van hoe de driftbuien verminderd kunnen worden.