En? Hebben jullie al wat manieren bedacht om je emmertje preventief leeg te kieperen?
De laatste dag van mijn voorstelweek vandaag en ik wil graag eindigen met de kwaliteiten van HG&SW, de mooie gevoeligheid van deze kinderen, de intensiteit en de sterke wil. Dit zijn geen kinderen die ‘zomaar iets’ doen, nee, ze willen dingen, gaan daar voor staan en voelen dit met alle vezeltjes in hun lijfje. Krachtige persoonlijkheden dus! Maar deze mooie kwaliteiten kunnen alleen goed tot uiting komen als deze kinderen niet continu overprikkeld zijn of met volle emmertjes rondlopen.
Ik heb deze week gefocussed op oplopende spanning en overlopende emmertjes, omdat dit in deze sinterklaastijd gewoon enorm speelt. Voor de volledigheid wil ik wel benoemen dat spanning ontstaat wanneer er niet in voldoende mate is voldaan aan de behoeftes van je kind. Enerzijds de behoeftes van de gevoelige kant – waar we deze week voornamelijk over gesproken hebben – maar anderzijds ook de behoeftes van de kant van de sterke wil, de behoefte aan autonomie en aan serieus genomen worden. Als je er dus vanuit gaat dat het emmertje van je kind is volgelopen door, bijvoorbeeld teveel prikkels op school, zou je per ongeluk over het hoofd kunnen zien dat je kind last heeft van te weinig uitdaging op school, náást het teveel aan prikkels. Het is uiteraard altijd goed om emmertjes (preventief) te legen en te zorgen voor momenten van lege emmertjes – leren en leven met volle emmertjes is niet te doen. Maar vergeet niet om goed te kijken waar de spanning in de emmertjes allemaal vandaan komt, om nóg beter in te kunnen spelen op de behoeftes van je kind.
Vrijdag - Gevoeligheid & Intens genieten: Opladen & Ontspanning
Terug naar de te volle emmertjes en de behoefte aan ‘warme-knussigheidsmomenten’, waarvan we er eigenlijk te weinig hebben in onze drukke levens in deze prikkelvolle maatschappij. Laten we nou een kleine guru thuis hebben die ons dit heel goed kan leren. Jouw kind is hier namelijk een superster in! Waar de gevoeligheid van je kind vaak wordt ervaren als overgevoeligheid – je kind heeft last van prikkels – zorgt die gevoeligheid er ook voor dat je kind intens kan genieten van de juíste prikkels. Creëer een fijne sfeer en je kind zal zich hier intens aan kunnen opladen. Gevoeligheid voor stofjes zorgt ervoor dat je kind intens kan genieten van een lekker voelend zacht dekentje. Gevoelige oren kunnen enorm opladen van mooie muziek. Gevoeligheid voor eten kan je kind enorm laten genieten van iets dat ze heeeeel lekker vindt. Echt contact met jou als ouder en jullie verbinding is bijna tastbaar. Samen hardop lachen – zijn levenslustig enthousiasme is enorm aanstekelijk – en je voelt de spanning wegtrekken, jullie emmertjes raken leeg. Geen mindfulness cursus meer nodig, in het moment zijn, écht genieten en je voelt je opladen.
In een weekje kan ik uiteraard niet alle ‘uitdagingen’ bespreken en er is nog een hele hoop meer om deze kinderen nog beter te begeleiden in hun ontwikkeling. Denk aan het stellen van grenzen, het leren omgaan met emoties, het bieden van veiligheid en het binnen grenzen voldoen aan hun behoefte aan regie, bijvoorbeeld. Maar met het herkennen van overlopende emmertjes heb je al een krachtige tool in handen (voor je kinderen, voor jezelf, of in de relatie met je partner… ) en kun je al een enorm verschil maken. En merken.
Nog eventjes iets om over na te denken…
Gevoelige kinderen met een sterke wil worden vaak gezien als ‘anders’ en misschien zelfs als ‘niet opgewassen zijnde tegen de eisen van onze maatschappij’. Omdat er vaak op jonge leeftijd al overprikkeling speelt of omdat ze niet de juiste soort uitdaging ervaren op school en hun vlammetje dooft. Als deze kinderen zich gezien voelen, serieus genomen worden in hun behoeftes én geleerd hebben hoe ze voor zichzelf kunnen zorgen in het omgaan met spanning (voelen van de emmertjes) en emoties (laten uitrazen bij een driftbui) lijkt me dat dit juist enorm gebalanceerde volwassenen kunnen worden. Volwassenen die goed voor zichzelf kunnen zorgen, hun behoeftes herkennen en hieraan kunnen voldoen door op tijd gas terug te nemen of de juiste prikkels op te zoeken, juíst omdat ze dit al op jonge leeftijd hebben moeten leren.
Food for thought…
Extra filmpje
Met een antwoord op nog twee prangende vragen