We hebben dinsdag gezien dat je bij overlopende emmertjes oftewel driftbuien niet veel méér kunt doen dan je kind laten uitrazen. Dan is zijn emmertje tenminste leeg.
Gisteren heb ik je uitgelegd dat het misschien het meest realistisch is om ervan uit te gaan dat dit een periode is van veel overprikkeling en dus veel driftbuien. Inzetten op het verminderen van dagelijkse prikkels heeft uiteraard effect, maar niet voldoende als een superspannende tijd is. Dweilen met de kraan open is nu een wel heel passende uitdrukking 😉 Je kunt dus beter inzetten op minder overprikkeling voor jezelf, zodat je de driftbuien en volle emmertjes van je kind zo goed mogelijk kan opvangen.
Maar er is meer. Naast het legen van je emmertje via een ontploffing of een berg tranen, kun je je emmertje ook eerder legen. In het filmpje leg ik uit hoe. Het verschil is eigenlijk het beste te voelen. Kieper je je emmertje actief leeg door er van alles uit te gooien? Of pak je rust en laat je de spanning in je emmertje rustig zakken? Door hier mee te spelen en uit te proberen leer je je kind wat voor hem/haar het beste werkt. En kun je het samen hebben over waar hij behoefte aan heeft. En welke activiteiten daar het beste bij passen. Voor jezelf is dit uiteraard ook superhandig om te onderzoeken… 😊
Wat kun je wél doen om deze sinterklaastijd een beetje goed door te komen?
Maar er is meer. Naast het legen van je emmertje via een ontploffing of een berg tranen, kun je je emmertje ook eerder legen. In het filmpje leg ik uit hoe. Het verschil is eigenlijk het beste te voelen. Kieper je je emmertje actief leeg door er van alles uit te gooien? Of pak je rust en laat je de spanning in je emmertje rustig zakken? Door hier mee te spelen en uit te proberen leer je je kind wat voor hem/haar het beste werkt. En kun je het samen hebben over waar hij behoefte aan heeft. En welke activiteiten daar het beste bij passen. Voor jezelf is dit uiteraard ook superhandig om te onderzoeken…
Als je ervan uitgaat dat dit – deze sinterklaastijd – een tijd is waar het emmertje van je kind voornamelijk op niveau ‘overstromen’ staat, kun je je voorstellen dat de momenten van een lege emmer schaars zijn. Het gaat dus erg helpen om – naast het preventief legen van de emmer – bewust momenten van ‘warme knussigheid’ in te plannen. En daar ligt weer een rol voor jou. Het gaat je kind in deze tijd vast niet lukken om zelf op zo’n laag niveau van spanning te komen. Je zult dergelijke momenten dus bewust moeten creëren. En daar komen de kwaliteiten van je kind fantastisch bij van pas!
Cliffhanger…
Tot morgen!