In de media

Hoogbegaafd het Magazine - 3

Kristel heeft me gevraagd een artikel te schrijven voor Hoogbegaafd het Magazine 3. Vanaf begin juni 2025 zal het magazine beschikbaar zijn. Link naar artikel volgt!

Als alle breinen leren - Saskia Schepers

(En hier ontdekte ik de eerste van twee van ‘mijn’ stukjes in het boek. Heb jij ze al gevonden?)

Jaaaaa, het belangrijke boek Als alle breinen leren van Saskia Schepers is er! En staat gelijk al op nummer 1 in de Management Boek top 100!

Met 70.000 thuiszitters in Nederland kun je niet meer met droge ogen beweren dat het aan de kinderen ligt en dat er iets ‘mis’ is met hen. Balans schreef eerder al dat zij de kanariepietjes in de kolenmijn zijn.

Saskia pleit in haar boek voor écht inclusief onderwijs door ruimte te creëren voor neurodiversiteit in het onderwijs:

“Het is aan ons, ouders, docenten en andere onderwijsprofessionals om het leervuur aan te wakkeren door het kind centraal te zetten, hindernissen uit de weg te ruimen en steevast te geloven in de talenten van ieder kind. Hoe zorgen we ervoor dat onderwijs werkelijk doet waarvoor het bedoeld is?”

Natuurlijk is ‘het systeem’ aanpassen en veranderen hoe we het onderwijs hebben ingericht geen sinecure. En wellicht ook niet eens de bedoeling, want Saskia schrijft: “Misschien is het in de basis heel simpel: dit onderwerp gaat vooral over empathie en dat iedere leerling zich gehoord en gezien voelt.”

In het boek vind je termen als anders-bedraad zijn en spiky profiles. Termen die zoveel méér ruimte geven en het kind centraal stellen in plaats van (veronderstellingen) van een eventueel label. De context is dus van groot belang, de bij het kind passende omgeving waarin én waardoor het kind tot bloei kan komen. Zo logisch, toch?

 

 

Week Intern Begeleiden (WIB) 2025, met Evelien Keppel

De beschermende rol van de IB/KC’er in het voorkomen van schooluitval

Als IB/KC’er ondersteun je leerkrachten in het verzorgen van goed onderwijs waaraan alle leerlingen optimaal kunnen deelnemen. Helaas blijkt er een steeds grotere groep leerlingen uit te vallen binnen het onderwijs, de zogenoemde thuiszitters. Leerlingen vallen niet opeens uit, hier gaat vaak een jarenlang proces aan vooraf. Sommige signalen zijn duidelijk; moeite met naar school gaan, negatief gedrag, oplopend verzuim. Andere signalen zijn veel subtieler, maar des te belangrijker om te herkennen.

In deze interactieve inspiratiesessie krijg je handvaten aangereikt hoe jij vanuit jouw rol als IB/KC’er de leerkracht kunt ondersteunen in het tijdig herkennen van deze signalen. Aan de hand van praktijkvoorbeelden schetsen we vanuit welk concreet handelen de leerkracht eerder in het proces het tij voor de leerling kan keren. Zonder de leerkracht daarbij te overspoelen met allerlei aparte aanpakken of interventies. Ook is er ruimte voor vragen wanneer je op je school al te maken hebt met een thuiszittende leerling.

En het mooie is; bewust werken aan het voorkomen van schooluitval, daar profiteren alle leerlingen van!

Podcast van Marije Hofland van Een Intense Reis - Interview over Onderprikkeling