Intensiteit
en de dynamiek van
over- & onderprikkeling
Vught
Zaterdag
2 november 2024
10.00 – 17.00 uur
Een dag als een warm bad, omringd door gelijkgestemden. Met véél herkenning en niemand die opkijkt van de intensiteit van jouw kind. Want we hebben er allemaal ook ‘zo eentje’ thuis. Wij snappen je.
Je kind heeft het zwaar. (En jullie daardoor ook…) Er zijn veel uitbarstingen thuis en ook op school begint het te wringen. Je kind is gevoelig, pienter, intens en heeft een flinke behoefte aan autonomie. Enerzijds om grip op het leven te ervaren, anderzijds om de ruimte te ervaren om te mogen ontdekken. Om te mogen zijn.
Jullie herkennen het ‘lastige’ gedrag en de heftige emoties als een uiting van overprikkeling – overbelasting door te hoog opgelopen spanning. Het emmertje van je kind zit vol en stroomt over. Intens.
Dat ook onderprikkeling – ondervoeding van de juiste prikkels – zorgt voor flink oplopende spanning is nog iets minder bekend. Het is ook best een flinke puzzel om uit te zoeken wat er allemaal voor zorgt dat het emmertje van je kind steeds overstroomt. En wat je kind nodig heeft om niet langer overprikkeld én onderprikkeld door het leven te gaan.
Hier gaan we 2 november mee aan de slag, om deze puzzel samen te leggen. Met andere ouders die niet schrikken van jullie verhalen over de intensiteit van jullie kinderen, want ze hebben er zelf ‘net zo eentje’. (Of meerdere…)
Een dag met gelijkgestemden, met veel herkenning, in een fijne setting. Met een hoop verhelderende inzichten én praktische tools om mee naar huis te nemen en gelijk mee aan de slag te gaan.
In deze workshop focussen we op intensiteit, overprikkeling en onderprikkeling, met de nadruk op de laatste. Het wordt een praktische workshop, we gaan echt aan de slag. Ervaren en voelen hoe het voelt, onderprikkeling en wat het verschil is met overprikkeling. We gaan ook de link met leefhonger, de gelaagdere versie van leerhonger onderzoeken.
De bedoeling van de dag is een warm-bad-gevoel. Waarbij je je even niet meer de enige voelt, maar omringd wordt door gelijkgestemden. Aan het einde van dag hebben we je genoeg tools én een praktisch plan gegeven om thuis gelijk mee aan de slag te gaan. Met je kind én met jezelf. Omdat jullie als ouders zowel de veilige basis voor jullie kinderen zijn alsook de voorlevers voor hóe je omgaat met spanning in je emmertje, hoe je toegeeft aan wat je nodig hebt en hoe je onderprikkeling en overprikkeling bij jezelf herkent. En mede hierdoor zul je dus gelijk verschil te merken. Een ontdekkingstocht mét elkaar in plaats van het oplossen van ‘een probleem van je kind’.
We richten ons niet per sé op ouders van hoogbegaafde kinderen, maar focussen echt op de ervaring van over- en onderprikkeling. Uiteraard ben je van harte welkom als je kind (vermoedelijk) hoogbegaafd is. En ook als je hier nog nooit over nagedacht hebt.
Jullie zijn van harte welkom!
Over deze workshop
Doelgroep:
ouders van gevoelige, intense kinderen met een sterke wil.
Groepsgrootte:
14 tot 16 deelnemers, afhankelijk van verhouding koppels versus individuele deelnemers.
Kosten (inclusief btw):
per persoon € 195,–
per koppel € 295,–
Bij de prijs inbegrepen:
Koffie & thee, lekkere versnaperingen, lunch,
hand-outs, gelach, een paar tranen, ontspanning, een wandeling in het bos
Tijd:
van 10.00 – 17.00 uur
(inloop vanaf 9.30 uur)
Locatie:
Landgoed Bleijendijk in Vught
Herkenning
Je bent niet de enige, je kind is niet de enige. Doordat we met een groep van zo’n 14 tot hooguit 16 ouders zijn, is er veel ruimte voor herkenning. Jouw verhaal voor anderen, situaties van de anderen voor jou.
Je hoeft je niet bezwaard te voelen over het gedrag dat je kind laat zien. Je hoeft je niet te verantwoorden tegenover ‘de buitenwereld’ en je hoeft even niets uit te leggen. Wij snappen je.
Inzichten & handvatten
We gaan kijken achter het ‘lastige’ gedrag, waardoor het gedrag logischer wordt en daardoor voorspelbaar. Voorspelbaar is fijn, geeft meer regie. We leren je over het emmertje van je kind, hoe je dit op andere manieren én op tijd kunt leegkieperen. We gaan ervaren hoe overprikkeling en onderprikkeling samenhangt, hoe je beide herkent en wat je kunt doen om onderprikkeling én overprikkeling vóór te zijn.
Frisse moed
Waar je je nu soms overgeleverd voelt aan de onvoorspelbare buien van je kind (en…. oh…. soms ook van jezelf…) zul je meer regie gaan ervaren. Het hoeft niet te gaan zoals het nu gaat. We gaan ervaren ‘hoe het past en klopt’ in plaats van te volgen ‘hoe het hoort’. En je krijgt de ruimte om te voelen wat jíj nodig hebt. En je zult weer ervaren hoe leuk je kind eigenlijk óók is. Dat geeft weer frisse moed. Mét een klein huppeltje 😁