Over (Hoog)Gevoelige kinderen met een Sterke Wil

Hooggevoelig, hoogsensitief, HSP / HSS, strong-willed, temperamentvol of gewoon flink pittig…

Verschillende benamingen voor kinderen die meer dan gemiddeld gevoelig* zijn en een sterke wil bezitten. Prachtige gevoelige autonome levenslustige kinderen, áls ze goed in hun vel zitten. Helaas blijkt dit in het dagelijkse leven met alle prikkels en ‘moetjes’ best lastig te zijn. Tótdat je ziet wat er eigenlijk allemaal in dit mooie kind omgaat en de handleiding vindt… 🙂

Als je als gevoelig kind gezegend bent met een sterke wil, heb je in de termen van het model van de Innerlijke Familie** een sterk innerlijk meisje en een sterk innerlijk jongetje. Het innerlijk meisje van je kind zijn al díe eigenschappen die gelinkt zijn aan ‘voelen’. Je kind is zacht en open en heeft veel behoefte aan harmonie en verbinding. Wel raakt het innerlijk meisje van je kind, doordat ze zo gevoelig is en ‘open’ staat sneller dan gemiddeld van slag van prikkels. Bijvoorbeeld van drukte, of de boze stem van de juf, of een vies luchtje. Het emmertje van het innerlijke meisje raakt vol, de spanning loopt op.

Het innerlijke jongetje van je kind staat voor díe eigenschappen die gelinkt zijn aan ‘willen’. Je kind heeft veel behoefte aan autonomie, aan zelf doen, aan serieus genomen worden, hoe klein ze ook zijn. Het innerlijke jongetje van je kind is nieuwsgierig en enthousiast en weet héél goed wat hij wil. En heeft dus de neiging om prikkels op te zoeken… Je kunt je voorstellen dat dit bij je kind vanbinnen leidt tot tegenstrijdige belangen en behoorlijk ingewikkelde gevoelens. Enerzijds het vurige enthousiasme en de sterke wil van het innerlijke jongetje en tegelijkertijd de behoefte aan harmonie en het sneller vollopende emmertje van het innerlijk meisje.

Tekening Hooggevoelig Sterke Wil

Het spanningsmechanisme van een gevoelig kind met een sterke wil

De metafoor van het innerlijk meisje en innerlijk jongetje zijn heel beeldend om het spanningsmechanisme van het gevoelige wilskrachtige kind te verklaren en te begrijpen. En wanneer je begrijpt wat er vanbinnen gebeurt bij je kind, ben je veel makkelijker in staat om te zien en aan te voelen wat je kind nodig heeft. Als je kind een sterk innerlijk meisje heeft én een sterk innerlijk jongetje, zal de opgelopen spanning van het innerlijke meisje zich uiten in de schaduwkanten van het innerlijk jongetje. Je ziet dan niet de tranen, maar het dwarse gedrag. En hoe meer de spanning bij het innerlijk meisje oploopt, hoe vuriger de reactie van het innerlijke jongetje. Schreeuwen, een driftbui, de opgelopen spanning komt er met veel vuur uit. Het vuur van je kind wakkert vaak ook het vuur in jezelf aan. Met boze stem roepen we dat dit gedrag onmiddellijk moet stoppen, ook al weten we dat dit niet de handigste reactie is. Waarom eigenlijk niet? Omdat de spanning bij het innerlijke meisje van je kind alleen maar verder oploopt door jouw boze stem. Het is olie op het vuur van het innerlijke jongetje. Het spanningsmechanisme van een gevoelig wilskrachtig kind is dus: hoe meer spanning bij het innerlijk meisje, hoe meer vuur bij het innerlijk jongetje.

Mildere versies van dit spanningsmechanisme zie je bijvoorbeeld in de ochtendspits. Je bent bang te laat op school te komen, je hoofd zit misschien al deels op je werk. Er ligt meer druk op de tijd en in plaats van dat je kind meewerkt, gaat het ‘opeens’ klieren. Hoe kan dat nou? Kind begrijpt toch ook dat er haast is en dat we op tijd moeten komen?! Het innerlijk meisje van je kind raakt gespannen. De verbinding met jou is kwijt én ze voelt de druk. Het innerlijke jongetje van je kind doet wat innerlijke jongetjes doen als ze de spanning van innerlijke meisjes voelen, ze gaan klieren… Verhef je per ongeluk je stem en was je kind al een beetje moe of had het anderzijds al een beetje een gevuld emmertje, heb je opeens de poppen aan het dansen. Een driftbui, er wordt met schoenen gegooid, en je bent nu de állerstomste van de wereld. Áls het je al lukt om niet mee te gaan in alle boosheid, voel je je vast niet meer zo fris en fruitig als een half uurtje geleden. En dan moet je werkdag nog beginnen…

* Ik gebruik de termen door elkaar heen, maar heb persoonlijk een voorkeur voor ‘gevoelig’. Voornamelijk omdat ‘hooggevoelig’ af en toe wordt geduid als dat er iets mis is met je kind. Ook wordt er onder de term hooggevoelig vaak de overprikkeling benadrukt – hooggevoelig als overgevoelig-, waarbij voorbijgegaan wordt aan de kwaliteiten van gevoelig zijn. Gevoeligheid is eigenlijk vooral een prachtige eigenschap, eentje om te koesteren 😊 Wellicht dat de term fijngevoelig de lading beter dekt.

**Op deze pagina kun je een uitgebreidere uitleg vinden over het model van de Innerlijke Familie

Persoonlijk Consult


Mocht je jullie situatie graag individueel willen bespreken, kun je uiteraard een afspraak maken voor een persoonlijk consult.

Voor meer informatie, zie:

Workshop Het Gevoelige Kind met een Sterke Wil

In de workshop gericht op ouders van kinderen van pakweg 3 tot 12 jaar gaan we aan de slag met dit spanningsmechanisme en de inzichten die we kunnen verkrijgen vanuit het verklarende model van de Innerlijke Familie. We gaan ons verdiepen in wat er nodig is om te voldoen aan de behoeftes van het innerlijk meisje (rust, harmonie, verbinding) om ervoor te zorgen dat we overprikkeling van je kind (en jezelf…) vóór kunnen zijn. 

Daarnaast gaan we ontdekken hoe de kwaliteiten en behoeftes van het innerlijke jongetje (wilskracht, autonomie, enthousiasme) kunnen helpen om strijd te voorkomen en ontspanning te creëren. Het begrijpen van en voorzien in de behoeftes van de beide sterk aanwezige kanten in je kind zorgt voor ontspannen levenslustige kinderen, die zich gezien voelen en kunnen floreren. Oók, of eigenlijk juíst als gevoelig kind in een overprikkelende maatschappij.

 

Voor meer informatie over de workshop, data, tijden en prijzen, zie 
Workshop ‘Het Gevoelige Kind met een Sterke Wil’
Om je in te schrijven voor de workshop of om contact op te nemen: