Cursus Hooggevoelig & Strong-Willed kind

Over de cursus

De cursus Hooggevoelig en Strong-Willed kind is ontwikkeld door Janneke van Olphen, auteur van de boekjes over Draakje Vurig en uiteraard ‘Het hooggevoelige kind met een sterke wil’. De cursus bestaat uit 6 modules en wordt ondersteund door een werkboek, ook geschreven door Janneke. 

Ik bied de cursus in hybride versie aan: verdeeld over 5 sessies, deels online deels offline, zodat er tijd en ruimte is om al het geleerde te laten bezinken en om te kunnen oefenen met de inzichten en handvatten. De cursus is, net als de workshop, vooral praktisch van aard. Niet vol tips – dat zou slechts ‘symptoombestrijding’ zijn – maar vol inzichten en handvatten. Als je begrijpt wat er gebeurt bij je kind vanbinnen, wordt zijn of haar gedrag ‘logischer’ en ontstaat er meer ruimte. Om te leren omgaan met de intense emoties van je kind, om elkaar te helpen in het herkennen van oplopende spanning en het reguleren hiervan. Waardoor de mooie kwaliteiten van je kind kunnen opbloeien, de krachtige gevoeligheid, intensiteit en de sterke wil. 

Zoals Janneke zegt: “We gaan je niet vertellen ‘hoe je als ouder een hooggevoelig kind met een sterke wil moet opvoeden’. Dat is niet onze werkwijze. We laten je zien wat er gebeurt bij je kind, je krijgt inzicht in wat dit bij jou oproept en andersom. Je krijgt inzicht in het effect dat je hebt op je kind en je kind op jou, Als jouw reactie op je kind niet het gewenste effect heeft, dan leer je welke mogelijkheden je als ouder nog meer hebt én hoe je deze in kunt zetten. Ouders van hooggevoelig & strong-willed kinderen hebben het vaak moeilijk met onbegrip van familie, vrienden, kennissen. Alleen al daarom is het prettig om aan deze cursus deel te nemen. De herkenning en erkenning van andere ouders doet al veel goed!” 

Werkboek Hooggevoelig Strong-willed

Opzet van de cursus

De cursus en het werkboek bestaat uit de volgende 6 modules. In de cursus houden we de volgorde van de modules aan, al zullen we gedeeltes van modules met elkaar combineren in verschillende sessies. 

Module 1: Inzicht in HG&SW
Module 2: Signalen leren herkennen
Module 3: Leermomentum, 'er zijn' & afstemmen

>  Kwaliteiten van HG&SW
>  Schaduwkanten en hun functie
Omgaan met spanning
>  Innerlijke dilemma’s bij HG&SW

Het stoplicht, groen, oranje, rood
>  Rood: system alert!
>  Signalen van oplopende spanning
>  Signalen van energieverlies

>  Benutten van het leermomentum
>  De rol van lichaamsbewustzijn
>  Het voelen van ‘er zijn’
>  Het belang van afstemmen

Module 4: Erkenning geven en standvastig zijn
Module 5: Verwerken & leren
Module 6: Het innerlijke jongetje & afsluiting

>  Het effect van ‘er zijn’
>  Aansluiten via erkenning
>  Erkennen van de innerlijke familieleden
>  Standvastig zijn, voelen en grenzen

>  Stress-regulatie 
>  Wat zijn de triggers?
>  ‘Frozen Image’ en verwerking
>  Visualisatietechnieken & fantasie

>  Je eigen innerlijke jongetje
>  Het vlammetje van innerlijke jongetjes
Autonomie versus begeleiding
>  De juiste voeding voelen


Planning van de cursusgroepen

We starten met twee groepen parallel, met een weekje ertussen. Dit geeft de mogelijkheid om wat te schuiven met deelname aan de online sessies en geeft wat meer flexibiliteit voor de deelnemers. Vergeet bij je inschrijving niet te vermelden aan welke groep je zou willen deelnemen.

Groep 1

Groep 2

Sessie 1 : module 1 & 2
(op locatie in Delft)

Sessie 2: module 3
(online)

Sessie 3: module 4 & 5
(op locatie in Delft)

Sessie 4: module 5 & 6
(online)

Sessie 5: module 6 & afsluiting
(online

Vrijdag 1 oktober
 9.30 – 16.30 uur

Dinsdag 12 oktober
20.00 – 21.30 uur

Vrijdag 20 oktober
 9.00 – 13.00 uur

Dinsdag 9 november
20.00 – 21.30 uur

Dinsdag 16 november
20.00 – 21.30 uur

Zaterdag 9 oktober
9.30 – 16.30 uur

Woensdag 20 oktober
⇒ 20.00 – 21.30 uur

Zaterdag 28 oktober
 9.00 – 13.00 uur

Woensdag 17 november
20.00 – 21.30 uur

Woensdag 24 november 
20.00 – 21.30 uur

Kosten en locatie

De eerste en de derde sessie van de cursus vinden plaats op de zolder van de Hooiberg van Stadsboerderij en waterspeeltuin BuytenDelft
aan de Korftlaan 3A, 2616LJ in Delft. Er is ruime (gratis) parkeergelegenheid aanwezig.

Kosten voor de gehele cursus van vijf sessies:

250,– per persoon 
 400,– per koppel (voor ouders / verzorgers uit eenzelfde gezin)

De prijs is inclusief btw. Koffie, thee en wat lekkere versnaperingen zijn op locatie uiteraard bij de prijs inbegrepen. 
Het werkboek voor de cursus, geschreven door Janneke van Olphen, dient nog apart aangeschaft te worden. Prijs is 17,50 (p.p. of per koppel)


Flexibiliteit van deelname

De cursus is zo opgezet dat je aan de online sessies kunt deelnemen in je eigen groep of in de parallelgroep. In overleg is het ook mogelijk om de tweede sessie op locatie deel te nemen aan de parallel groep. Mocht je dit van tevoren al overwegen, neem dan even contact met me op.

Cursus, workshop of toch liever een consult?

Waar doe je nu het beste aan, wat is het verschil tussen een workshop, een consult of deze cursus?

De cursus is de uitgebreide versie van de workshop. Nog steeds voornamelijk praktisch en gericht op het begrijpen van (het gedrag van) je kind. Er is tijd om iets meer van de theorie te bespreken en om in de verschillende sessies zelf te oefenen met de materie. Daarnaast is de grote bonus uiteraard dat de cursus over meerdere sessies verdeeld is. Dit geeft je de tijd om het geleerde te verwerken en te gaan oefenen met toepassen.  De herkenning die je vindt bij je medecursisten voelt heel ondersteunend; je bent niet de enige. En het is fijn om je aan elkaar op te kunnen trekken. En te zien dat de rest af en toe net zo worstelt als jij. 

De workshop is de compacte versie van de cursus. Niet alle modules worden behandeld (module 5 bijvoorbeeld niet) en ook wordt er al enige voorkennis verwacht. De uitleg van het model van de innerlijke familie, bijvoorbeeld, blijft achterwege; we duiken gelijk in de situaties waar deelnemers op vastlopen en graag willen uitdiepen. De nadruk in de workshop ligt op het herkennen van spanning, het voorkomen van overprikkeling en het leren omgaan met de intense emoties van je kind. En ook hier is de herkenning bij elkaar heel voedend en ondersteunend. De workshop is heel praktisch en ervaringsgericht, met de intentie je díe handvatten en inzichten te laten ervaren, waardoor er de eerste stappen kunnen worden gezet naar een meer ontspannen thuissituatie, eentje met stukken minder driftbuien en vurigheid. 

Deelnemers van de workshop kiezen er vaak voor om na enige tijd alsnog een aantal consulten af te nemen. Het is fijn om je situatie persoonlijk te kunnen bespreken en op jouw specifieke situaties in te kunnen gaan. Met een consult om de twee weken is er afdoende tijd om te oefenen met het geleerde en zul je na een aantal sessies al een flink verschil kunnen merken. 

Informatie in verband met Corona / Covid-19 - augustus 2021

De ruimte in de Hooiberg van BuytenDelft is ruim genoeg om de 1,5 meter tussen deelnemers te kunnen waarborgen. Maximaal kunnen hierdoor 6 tot 8 personen deelnemen, afhankelijk van de samenstelling van de groep, waarbij personen uit één huishouden geen 1,5 meter afstand hoeven te bewaren.
Uiteraard zorg ik voor desinfectiemiddel voor de handen en ventileren we de ruimte met regelmaat. Voor de zekerheid zijn er ook dettol-doekjes aanwezig voor het desinfecteren van materialen die we mogelijk gebruiken.

Conform de richtlijnen van het RIVM kun je niet aan de workshop deelnemen als jij of iemand in je huishouden klachten heeft die zouden kunnen duiden op Corona. Zie hiervoor de ‘corona-clausule’ in de aangepaste algemene voorwaarden.

Geplande cursussen vanaf januari 2022:

Groep 1

Groep 2

Sessie 1 : module 1 & 2
(op locatie in Delft)

Sessie 2: module  3
(online)

Sessie 3: module 4 & 5
(op locatie in Delft)

Sessie 4: module 5 & 6
(online)

Sessie 5: module 6 & afsluiting
(online)

Vrijdag 14 januari
 9.30 – 16.30 uur

Dinsdag 25 januari
20.00 – 21.30 uur

Vrijdag 4 februari
 9.00 – 13.00 uur

Dinsdag 15 februari
20.00 – 21.30 uur

Dinsdag 22 februari
20.00 – 21.30 uur

Zaterdag 22 januari
9.30 – 16.30 uur

Woensdag 2 februari
20.00 – 21.30 uur

Zaterdag 12 februari
 9.00 – 13.00 uur

Woensdag 23 februari
20.00 – 21.30 uur

Woensdag 2 maart
20.00 – 21.30 uur